Viviane:
Doris är min absolut första tik. Och helt underbar!
SUNE, 2005, är min 5:e hanhund.
Först ut var
ALEXANDER, 1965, ett vitt jehu till boxer med ett svart priatöga . Sedan kom
LOOPEN, 1969-1978, den coolaste av alla, en kolsvart Grand Danois, vars läderkoppel såg lika nytt ut efter 9 år som när det var nytt! Behövde nästan aldrig använda det. Lämnade en stor, stor sorg efter sig.
BILLY, 1992- 2006, var en underbart snäll, glad, och stark, schäfer från Hundskolan i Sollefteå. Byns alla ungar hängde i klasar runt honom.
ZAKKE, 2003- 2006, mycket, mycket vacker, arbetsvillig och intensiv schäfer, som tyvärr fick sluta alltför tidigt. Vi körde Saccowagen på spännande skogsvägar och i elljusspår på två hjul i kurvorna.
Nu till Tiken med stort T, DORIS. Hon började löpa första gången under december -08. Tror jag, pga hennes svullna vulva. 11 månader gammal. En, endast en, droppe blod såg jag (i soffan), och det var på självaste julafton. Sedan 2-3 veckor tillbaka hade jag redan haft dem under uppsyn då granntiken löpte. Nu intensifierades min bevakning och från nyår blev det kompostbur i vardagsrummet för en av mina hundar i sänder.
Eftersom hon är min första tik, var jag mycket noga att ta reda på information från professionell uppfödare om hur löpning förlöper, signaler och beteenden, när hon skulle vara i höglöpet o s v . Jag skrev upp och följde instruktioner och information som sades ( iaf som jag uppfattade det) och hade Sune och Doris åtskiljda den "riskabla tiden" tiden med råge t o m. Under drygt en månad studerade jag deras beteende mycket noggrannt. Ingen tendens till svansvikande hos Doris, t ex.
Det ironiska var att hela tiden medan Doris fick sitta (ibland Sune) i den hembyggda kompostburen var hon redan dräktig eller på väg att bli.
Nu vet jag bättre. Har samlat information från många olika källor, veterinärer, uppfödare och hundfolk ö h t.. Och bl a detta har jag lärt mig nu. Skriver ner dem ifall någon fler kan ha nytta av det. Listan kan göras mycket längre så jag är glad om du som har fler erfarenheter från detta skickar mig några rader som jag kan lägga in här. D & S kan ju inte vara de enda som gjort en tjyparning....
Den här listan nedan gör på intet sätt anspråk på att vara fullständig. Ser tacksamt emot nya tips och dsikussioner om hur man kan se signaler och förhindra dräktighet.
- Ibland blöder inte tiken ö h t
- Ibland blöder tiken utan att hon löper
- Tiken behöver inte ha samma tidpunkt för själva höglöpet som sin mor
- Tikar i samma hushåll eller i grannhusen eller de som umgås mycket löper ofta i samma rythm (precis som kvinnor)
- Vissa tikar är duktiga att hålla sig rena vilket gör att man aldrig ser något blod
- En tik kan börja löpa för att sedan göra paus och sedan börja löpa igen.
- Spermierna kan vara livsdugliga betydligt längre än 3 - 6 dagar i tiken innan hon är "mogen". Har från "etablissemanget" fått helt otroliga uppgifter på t o m 30 dagar, vilket vissa vet. inte håller med om.
- Hanhund kan umgås med tik som vanligt utan att visa intresse av parning för att plötsligt bli det från ena sekunden till den andra.
- Tiken behöver inte visa tydlig svansvikning
- Skulle olyckan ända vara framme kan vet. i mycket tidigt skede känna ev. valpar utanpå tikens livmoder, innan de syns med ultraljud. Det finns då ett medel för abort som i värsta fall kan ges, t o m ganska sent om nöden kräver. Inget av detta visste jag trots återkommande frågor
- Man kan kemiskt kastrera handhund med ett impantat som heter Suprelorin.
Och det är just det sista som jag nu har gjort med SUNE, så att jag ska lära mig se DORIS´s löpningsmönster och utan att det är risk för ny dräktighet. Läste om detta implantat på nätet och resonerade med flera veterinärer. När jag väl hade släppt mina tvivel om risken att Sune skulle bli personlighetsförändrad (till en slö och och trött hund) så bestämde jag mig. Hunden blir oftast mindre intresserad av tikar, d v s luktar mindre på tikfläckar, inte intresserad av parning, mm. Antalet livskraftiga spermierna avtar drastiskt för att minska till någon promille, märk väl, men som enl. vet är = 0.
Medlet suprelorin ger full effekt efter ca 6 veckor och har effekt ca 6 månader. Så nu är det att hålla tummarna att Doris nästa löp blir häremellan.
Här är Sune till
vet. MARIA och får sitt SUPRELORIN-implantat, 9 juli, (var slut länge hos tillverkaren innan), vilket han tog emot med stor värdighet. Denna underbara hund! Återkommer nedan rapporter hur Sune reagerar på implantatet.
November 2009.
Sune verkade svara bra på SUPRELORIN. Han har varit samma goa Sune hela tiden. Han är superpigg på att träna, glad och sprallig. Möjligen lite mer kelsjuk. Och när Doris hade sitt andra löp 1 september var han betydligt mindre intresserad av vad som pågick med Doris. För säkerhets skull fick vet. Maria känna på Doris och göra ultraljud efter ett par veckor. Gissa om jag var nervös? Men allt var OK. Puuh!
Så nu i januari ska jag göra om det på Sune. I vår är det dax för Doris att röntga sina höfter igen. Det resultatet lär bli utslagsgivande vem av dem som ska bli kastrerad.